Tady jsteJe Možné Pomocí Kvasnic Produkovat THC?
Je Možné Pomocí Kvasnic Produkovat THC?
Forma kvasnic (droždí), která
byla geneticky upravená pro produkci rozdílných(!) kanabionidů
V srpnu skupina vědců oznámila, že jejich geneticky upravené kvasnice dokáží produkovat silný lék proti bolesti hydrocodon. Nyní přišlo možná nevyhnutelné pokračování: Vědci vytvořili droždí, které dokáže produkovat důležité složky konopí, a to včetně hlavní psychoaktivní složky tetrahydrokanabinolu, neboli THC.
Syntetické verze THC jsou dostupné v práškové formě pod značkami jako Marinol a Cesamet; obvykle se používají pro léčbu nevolnosti, zvracení a na ztrátu chutě k jídlu způsobené H.I.V. infekcí nebo chemoterapií při léčbě rakoviny. Geneticky upravené kvasnice by mohly produkovat THC mnohem levněji a efektivněji než při tradiční chemické syntéze.
Použití kvasnic by také mohlo pomoci osvětlit lékařské vlastnosti chemických látek v konopí. Konopí je vzestupně přijato jako lék, i když tu je omezená evidence jeho efektivity při léčbě nemocí na které je předepisováno. Vědci doufají, že pro oddělení lékařských faktů od zbožných přání bude potřebova mnohem lepší přístup k unikátním složkám konopí. Upravené kvasnice by toto mohly poskytnout.
“Tohle je něco, co může doslova změnit životy milionů lidí,” říká Kevin Chen, výkonný ředitel Hyasynth Bio, společnosti pracující na výrobě kvasnic, které produkují THC a kanabidiol (CBD), další složky konopí, která je v lékařském zájmu.
Ve studii publikované tento měsíc v žurnálu Biotechnology Letters, biochemici na Technické Universitě Dortmundu v Německu uvedli, že dokázali vytvořit druh kvasnic, které produkují THC. Zatím ale nepublikovali data uvádějící úspěch při tvorbě druhu kvasnic, které by dokázaly produkovat kanabidiol (CBD).
Oba tyto druhy kvasnic závisejí na tzv. prekuzorních molekulách — ne jednoduchých cukrech, které by byly ideální — a mohou produkovat jen malé množství THC a kanabidiolu. Ale Oliver Kayser, biochemik na této univerzitě doufá, že dokáže eventuélně vytvořit kvasnice, které by replikovaly kompletní způsob tvorby THC a spojil se s THC Pharm ve Frankfurtu, aby přizpůsobili celý proces průmyslové produkci.
Evropští regulátoři řekli, že chtějí mít způsob jak vytvářet stálé zásoby THC a dalších kanabinoidů aniž by museli pěstovat konopí. “Bojí se, že tyto rostliny budou pěstovány a následně zneužívány pro ilegální kultivaci,” říká Dr. Kayser.
http://hemp.org/news/content/global-cannabis-science-operating-medical-cultivation-programs-europe-n-america
Tato idea není úplně nová. Úsilí pro získání kvasnic, které syntetizují THC se datují zpětně alespoň osm let, když Japonští vědci publikovali studii, kdy aplikovali gen do Pichie pastoris, která vyústila k sekreci enzymu potřebného pro produkci THC.
Ale výzkumníci neznali všechny enzymy, které používá rostlina konopí pro tvorbu THC. Během posledního desetiletí, za pomocí levnějších a rychlejších pomůcek při analýze DNA konečně našli ty správné geny.
Dr. Jonathan Page, an adjunct professor at the University of British Columbia who helped in these sequencing efforts, set up a company called Anandia Laboratories in part to reproduce substances in cannabis with yeast. His company and Hyasynth Bio, Mr. Chen’s firm, await approval from the Canadian government to engineer their own THC-producing yeast strains.
Dr. Page, který vlastní patenty pro několik genů potřebných pro syntézu THC řekl, že předvídal kladné přijetí od několika autorit tento rok. Další biotechnologické společnosti prozkoumávají tuto myšlenku, včetně Amyris, biotechnologické společnosti v Emeryville, Californii, která už využívá kvasnice pro produkty sahající od léku na malárii artemisininu až po vůni pačule.
Ale všechny tyto nové biotechnologické objevy čelí konkurenci od rostliny konopí samotné. Konopí bylo tak důkladně šlechtěno během mnoha posledních let, že se stalo pozoruhodně efektivním producentem THC. Některé odrůdy obsahují více než 30 procent obsahu THC v sušině.
http://www.theguardian.com/science/2011/sep/14/synthetic-dna-in-yeast-breakthrough
“Nyní máme rostlinu, která je v podstatě jako Ferrari ve světě rostlin pokud jde o produkci chemických látek ve střetu zájmu,” říká Dr. Page. “Konopí je těžké porazit.”
Z tohoto důvodu, on a jeho společnost také doufá, že se podaří kvasnice použít pro tvorbu stopových chemických sloučenin nacházejících se v konopí, které předběžně vykazují své potencionální léčebné vlastnosti. Tyto zahrnují cannabidivarin, který potlačoval záchvaty v prvotních studiích na potkanech, a tetrahydrocannabivarin, který by měl být proti-zánětlivý, krom jeho dalších použití.
Na konci června, Dr. Nora Volkow, ředitelka National Institute on Drug Abuse (Národní Instituce Drogových Závislostí), promluvila před slyšením Senátního sboru o možných přínosech kanabidiol (CBD), který se zkoumá u poruch jako je epilepsie. Někteří vědci jsou názoru, že tato sloučenina by měla být upřednostněna právě u produkce kvasnic.
“Nechápu proč by se někdo měl snažit o vytvoření kvasnic pro produkci THC,” říká Raphael Mechoulam, který se svým kolegou určil THC jako aktivní složku konopí v roce. “´Produkce Kanabidiolu (CBD) je už jiný příběh. Jeho produkce v rostlinách je trošku složitější.” A dodává, “poptávka po něm roste.”
Stále je to obrovská výzva, upravit kvasnice aby produkovaly THC nebo kanabidoil ze surovin jako je jen cukr; současné druhy v laboratoři Dr. Kaysera jsou schopny jen koncové části syntézy. Navíc, biochemici musí vložit více než tucet genů do kvasnic.
“Na jedné straně můžete říci, že vás neomezuje nic, kromě vaší vlastní představivosti,” říká Dr. Pamela Silver, profesorka biologie na Harvardské Lékařské Škole. Ale dodává, “Je to v současnosti opravdu obtížné.”
http://sensiseeds.com/en/blog/brew-cannabis-beer/
Jeden návrh, který zůstává mimo záměr: vytvoření kvasnice pro produkci THC-obohaceného piva.
“Lidé se na to nepřestávají ptát,” říká Mr. Chen. “Ale leží tu větší potenciál než jen výroba piva.”
zdroj: http://www.nytimes.com/2015/09/15/science/newly-risen-from-yeast-thc.html
Zkoušeli jste už doma vytvořit nějakou konopnou potravinu nebo nápoj? Například téměř zapomenutá houba Kombucha, která přeměňuje/požírá cukr a produkuje z něj malé množství alkoholu se používá pro výrobu lehce zkvašených čajů (oficiálně pod 0.5% alkoholu, nejedná se tedy o alkoholický nápoj, toho byste docílili při fermentaci přidáním více cukru :-) může být skvělým prostředkem, jak z konopí "vytáhnout" prospěšné látky - ty se totiž pomocí alkoholu, tuku anebo tepla extrahují.
http://theboozehound.ca/i-like-beer-that-smells-like-weed/